I mange lande omkring nu er artikler, der opfordrer til cykling om vinteren, måske lidt optimistiske. Denne artikel bliver dog skrevet i Danmark, hvor cirka 80 % af cykelpendlerne fortsætter hen over de kolde måneder. Hvilket er det dobbelte af gennemsnittet i Nordamerika. Hvordan skete dette?

Det gør en forskel, at investering i den danske cykelinfrastruktur er verdensledende – og kæmpestor. Denne investering er især mærkbar, når sneen kommer, når cykelstier normalt ryddes før hovedvejene. Et skue, der vil forbløffe enhver besøgende udlænding.

Men dette er ikke hele historien. Det handler i høj grad om beredskab. Vintercykling kan være en meget behagelig og endda sjov aktivitet, hvis du er godt klædt på og passer ekstra på. Nordeuropæere som danskerne plejer ikke at blive overrasket over vejret. Kontorer i byer er ikke fyldt med våde bukser på radiatorer eller folk, der skriver e-mails med blå hud.

Så hvordan cykler vi sikkert om vinteren? Her er nogle tips:

  1. Skift dine dæk. Bilister gør dette, og det fanger i cykelmiljøet. Et ekstra sæt vinterdæk er overkommeligt og hurtigt at montere. Resultatet? Bedre greb og mere selvtillid derude. Hvis du holder dig til de gode vejrdæk, skal du reducere trykket for at øge mængden af ​​gummi i kontakt med asfalten.
  2. Lagdelt tøj. Masser af danske kvinder - og nogle mænd - går i en slags alt-i-én quiltet jakkesæt at cykle i. Men hvis du har dit normale arbejdstøj på, så tilsæt nogle varme sokker og invester i nogle handsker, der er isolerede, men tynde nok så du kan bruge gear og bremser. Undgå vanter i ovnhandskestil.
  3. Lys og reflekser. I de mørke vintermåneder kan der være begrænsede solskinstimer. Det bedste bud er at bruge magnetiske lys, der altid er tændt, for at øge sikkerheden, selv før det er tid til, at gadelyset tændes. Og tag en refleksvest på over din jakke. Day-glow er det nye sort.
  4. Tjek cyklen. Cykler er mere tilbøjelige til at gå i stykker om vinteren, da komponenterne bliver mindre fleksible i kulden. Undgå kølige uheld ved at bruge 30 minutter på at tjekke tingene igennem. Især bremser, lys, dæk og gear.
  5. Tilføj tid. Selvom din cykelsti er fri, bevæger alle sig langsommere om vinteren. Selv cyklister. Tilføj et par minutter til din ETA.
  6. Undgå den naturskønne rute. Populære ruter vil være mindre isglatte og derfor mere sikre.
×